zaterdag 2 april 2011

Ècht Italiaans volgens Allerhande

De plank met kookboeken raakte vol en dus moest de inhoud eens kritisch tegen het licht worden gehouden. Hierbij stuitte ik op een oude Allerhande (nr. 8 – 2009) met het volgende opschrift:
   ècht Italiaans 156 pagina’s met de pure smaak van Italië


Veelbelovend

Nu nemen we tegenwoordig niet zomaar een Allerhande mee, laat staan dat we deze bewaren. Maar dit veelbelovende opschrift maakte direct duidelijk waarom dit exemplaar in onze collectie was opgenomen. Eindelijk konden we onze pasta en gnochi gerechten eens zo eten als de Italianen het bedoelden! Dat wil zeggen: als primi piatti. (Voorafgegaan door een anti-pasta en gevolgd door een secundi piatti, dessert en tenslotte een goede espresso.) Enthousiast sloeg ik het blad open...

De desillusie

Gelukkig blader ik altijd snel door naar de inhoudsopgave. Was ik op de eerste pagina begonnen, dan had ik het blad gedesillusioneerd in de oudpapierbak geworpen. Een bord lintenpasta met een smakeloos ogende schep fijngesneden groenten, afgemaakt met kleine bleke blaadjes basilicum. Heel wat anders dan de veelbelovende klassieke salade met buffelmozarella, die op de voorkant van de Allerhande prijkte.


Veel wegen leiden naar Rome, maar dit is de voordeligste deze weg niet

Ik heb sowieso nooit begrepen dat mensen voorgesneden groenten kopen. Maar dat is een ander verhaal dat een andere keer maar verteld moet worden. Ik denk vast weer veel te moeilijk, want, zo merkt de advertentie slim op: “Voor deze prijs, kunt u het zelf niet snijden.“ Een snelle rekensom leert dat 5 minuutjes groenten snijden inderdaad al gauw een euro waard is. Daarbij leveren de fijngesneden groentes weer extra tijdwinst bij het opeten. Dan mag je je best voor zo’n twee euro laten afzetten.


Maar nu die pure smaak van Italië...

Deze belofte wordt gelukkig al snel waargemaakt met een serie eenvoudige pure pastagerechten. De pasta's worden weliswaar onterecht als hoofdgerechten gelabeld, maar toch worden we er een beetje blij van.

In een paar artikelen demonstreren echte Italianen ons hoe ze hun favoriete gerechten maken. Wederom worden pasta's als hoofdgerecht aangemerkt. Ze hadden toch wat beter met die Italianen moeten praten. Gelukkig weet mijn man mijn naïviteit te temperen, door uit te leggen, dat dit gewoon fotomodellen zijn, die deze gerechten waarschijnlijk nog nooit hebben gemaakt.

Toegegeven, de meeste recepten ogen puur en eenvoudig. We doen zelfs wat inspiratie op! Alleen de spaghettitimbaaltjes zijn te fancy en lijken mij on-Italiaans. Om maar te zwijgen over het serveren van koffie bij de tiramisu... Verder doen de handige keukenhulpjes (bewaarblikken!!!) mijn hart sneller kloppen, maar wordt de kant-en-klare Tiramisu volledig doorgezaagd door mijn man. (Waarom? Bekijk de ingrediënten maar eens: mascarpone wordt vervangen door gelatine.)

Kortom: we zijn een aantal ideeën rijker en de kookplank barst niet langer uit zijn voegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je iets leuks toe te voegen? Gezellig! Plaats hier je reactie. Toon vervolgens aan dat je een echt mens bent (spamfilter). Tenslotte nog even geduld i.v.m. moderatie.