dinsdag 30 augustus 2011

De man van de geitjes

Mooi toch, vindt mijn man, dat we niet voor alles afhankelijk zijn van de supermarkt. Zo halen we onze eieren graag bij onze achterbuurman, ofwel "de man van de geitjes". Over de man van de geitjes heb ik nog nooit verteld. En dat terwijl hij het straatbeeld in ons pitoresque dorpje ècht afmaakt, wanneer hij met zijn klompen op de fiets zit om de geiten en de kippen te voeren. "Goedemorgen, mooi weer hè?", zegt hij bijna altijd. Het is hier blijkbaar best vaak mooi weer.

De geitenweide is een prachtig plekje, waar we zelfs voordat we een hond hadden al graag naartoe wandelden. De geitjes huppelen geconditioneerd naar ons toe en vechten om het gras van de andere kant van het hek. Kippen in alle kleuren lopen er tussendoor en wanneer ze gevoerd worden, pikken ook de eenden en de kauwen een graantje mee. Een gezellige beestenboel dus. Maar goed, de kippen zijn vandaag in de hoofdrol, vanwege hun heerlijke eieren. Eieren die met recht scharreleieren of vrije uitloop eieren kunnen worden genoemd.

Voor het luttele bedrag van €1.15 heb je al zo’n doosje eieren. Met het dringende verzoek of je het doosje wel weer inlevert. Maar dan heb je niet alleen 10 eieren, je krijgt er ook gratis advies bij hoe je deze moet koken: de kleintjes 3.5 min en de grote 5 minuten. En advies over je sierpompoenen: hoe je de slakken ’s avonds met een zaklamp op kunt sporen en hoe je rotten tegengaat door ze op een bedje van stro te leggen. Of hulp bij het bijvullen van de motorolie.

Nee, we zijn niet altijd afhankelijk van de supermarkt... maar wel van het weer. Twee weken terug wilden de kippen niet leggen. Na een paar dagen op rantsoen, zwichtte ik voor de continuïteit van de supermarkt. Een paar uur later stond de man van de geitjes toch met een doosje op de stoep... Prima toch: doen we de supermarkt eieren in de quiche en de eitjes van de geitenweide als delicatesse. Blij nam hij het lege eierdoosje van de supermarkt in ontvangst: “mooi doosje!”. We praatten nog wat over de onzin van het “vrije uitloop” label op dit doosje en trots vertelde hij dat men zijn eieren echt lekkerder vindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je iets leuks toe te voegen? Gezellig! Plaats hier je reactie. Toon vervolgens aan dat je een echt mens bent (spamfilter). Tenslotte nog even geduld i.v.m. moderatie.