zaterdag 3 september 2011

Tuinmetamorfose (1)

Deel 1 van een terugblik op ons tuin-bouwproject.

Afgelopen lente begon het te kriebelen: er moest ècht iets aan de tuin gebeuren. Tot nu toe hadden we alleen de ergste rimboevorming bestreden: een paar bomen, die veel te groot voor ons tuintje waren, gekapt, wat voor gras door moest gaan gemaaid en wegrottende paaltjes vervangen door evenmin duurzame hout- en laminaatresten. Dit moest dus een tuin worden. Budget: ongeveer 0 euro.

De materialen

Met Pasen kwam de uitvoering van dit idee ineens in stroomversnelling. We hadden beet op Marktplaats in de categorie gratis tuinartikelen. Druk werd er heen en weer gereden voor metselstenen en grind.

Voor de metselstenen moesten we nog zo'n 15 km heen en weer rijden. De eerste keer was het aftasten hoeveel lading ons autootje kon hebben. Behoedzaam reden we op twee wielen over zwaarbedrempelde verlaten slingerwegen terug naar huis. De tweede keer maakten we het toch maar wat minder spannend en na na drie ladingen vonden we het welletjes.

Het grind kwam uit een naburig dorp. Gelukkig maar, want de hoeveelheid was goed voor maar liefst 8 ritjes. Gelukkig hadden de gulle gevers mooie plastic bakken, die we voor het vervoer mochten gebruiken. Waar ze die bakken vandaan hadden? Tja, dat wisten ze niet, want die hadden ze geleend. Mijn man begreep gelijk waarom ik dit vroeg: het leek een prachtig badje voor de hond!

Welnu, de tuin was vol, dus we moesten maar snel beginnen. Het rode curverkrat bleek trouwens ook een handige hulp, maar dat is een ander verhaal en moet op een andere keer maar eens worden verteld (lees meer over het curverkrat).


Graven, passen en meten

Voor het ontwerp hielden we de bestaande tuinstructuur aan. Dat was wel zo handig, want er lagen twee betonnen balken, die we onmogelijk hadden kunnen uitgraven. Ook bij het omspitten van den tuin en uitsteken van het gras, stuitten we op de diverse schatten die de vorige bewoners hadden begraven: bakstenen en tegels, tentstokken, linten van cassettebandjes, en allerhande prullaria...

Ziehier de omgegooide tuin. Het was echt passen en meten, want de tuin lag vol met stenen, grind en graspollen. De opgegraven stoeptegels zijn even tegen de afscheiding van laminaat aangezet... Chaos!

Metselen

Zodra het gras aan de randen was verwijderd, kon het metselen beginnen. Gelukkig had mijn man al eerder muurtjes gemetseld. Intussen ging ik verder met het afvoeren van het gras. Een mooie klus voor 5 mei, handig die vrije dagen. Van het festival hebben we bar weinig gezien.
Robin verstopt zich achter een boomstam
En hier rust Robin even uit op het plekje dat we - toen nog - voor hem hadden gereserveerd. Had ik al verteld dat hij ons ontzettend goed heeft geholpen met graven?

Zou het onze helden lukken om het muurtje af te krijgen en al het gras netjes af te voeren? Lees het in de volgende aflevering!


- Wordt vervolgd -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je iets leuks toe te voegen? Gezellig! Plaats hier je reactie. Toon vervolgens aan dat je een echt mens bent (spamfilter). Tenslotte nog even geduld i.v.m. moderatie.