zondag 10 juni 2012

In het zonnetje gezet

Vandaag wil ik graag één van de zeven zonden in het zonnetje zetten: vraatzucht.

Eenieder die fruit in zijn tuin heeft, kent het vast wel. Dat gevoel van ontzetting, wanneer je plantjes of boompje zwart ziet van de luizen! Nee, hun vraatzucht kan mij niet bekoren. Wat te doen met dit gespuis? Er was zwaarder geschut nodig, dan een bescheiden busje antiluizenspray. Het grote internet deed enkele suggesties: zeepwater met spiritus, larven van lieveheersbeestjes, en oorwormen.Spiritus zou vast goed werken, vooral als je daarna je boom even aansteekt. Lieveheersbeestjes larven en oorwormen leek ons toch wat milieuvriendelijker. Deze kon je lokken met huisjes of kant-en-klaar kopen. Maar wat als je duurgekochte larven nu besloten om naar de tuin van de buren te gaan? Wij zijn begonnen met een mooi zelfgebouwd huisje voor de oorwormen.
Nadere inspectie leerde dat de lieveheersbeest-larven al vertegenwoordigd waren. Nu maar wachten tot ze honger kregen. Gelukkig hadden we ons ingehouden met de spiritus! Inmiddels was het luizentuig miraculeuzer wijze verdwenen. Ik zet de vraatzuchtige larven daarom in het zonnetje. Zonder macro-lens, maar laten we het beestje ook niet groter maken dan het is.


En of het huisje heeft gewerkt? Ik heb geen oorwormen gezien, maar zag de lieveheersbeestjes-larven er wel rondkruipen. Dus wie weet...

2 opmerkingen:

  1. misschien zijn de luizen wel naar de buren; op de loop voor de larven. ja, daar kun je je dan weer over verwonderen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oorwormen zitten het liefst in MANDEN/MANDJES..

    BeantwoordenVerwijderen

Heb je iets leuks toe te voegen? Gezellig! Plaats hier je reactie. Toon vervolgens aan dat je een echt mens bent (spamfilter). Tenslotte nog even geduld i.v.m. moderatie.