woensdag 10 februari 2016

Chocolademousse van aquafaba

In culinair blogland heeft inmiddels iedereen wel van aquafaba gehoord. Een geweldig bijproduct, dat wij in onze onwetend jarenlang door de gootsteen gooiden. Maar nu niet meer! Sinds manlief dit op internet tegenkwam en zelf eiwitschuimpjes maakte met het uitlekvocht van kikkererwten, wordt alle aquafaba bij ons ingevroren.

Wie het nog niet kent, praat ik even bij over aquafaba. Om jullie vervolgens mee te voeren door onze (lees: manliefs) experimenten en weg te laten dromen bij de verrukkelijke chocolademousse, die manlief voor ons maakte!


Vergeet niet om een reactie bij mijn vorige artikel te plaatsen, als je mee wilt doen aan de winactie!

Wat is aquafaba?

Aquafaba is het vocht uit een potje of blikje peulvruchten. Het wonderlijke van dit spul is, dat het de eigenschappen van eiwit en eigeel na kan bootsen. Echt een doorbraak in de veganistische keuken. Hoewel aquafaba letterlijk bonenwater betekent, wordt in de meeste recepten aangeraden om het vocht van kikkererwten te gebruiken.

Wat kan je ermee doen? De mogelijkheden zijn ongekend, variërend van meringues, chocolademousse, noga, botercrème, mayonaise en dit allemaal veganistisch! Voorbeelden zien? Lees dit artikel van de VeganSociety voor 13 amazing things you can do with aquafaba. Plaatjes kijken is ook heerlijk!

Het is fijn te weten, dat je geen eitje meer hoeft te breken voor diverse lekkernijen. Maar het is ook fantastisch om te zien dat een ogenschijnlijk afvalproduct als eiwit kan worden opgeklopt! Geen wonder, dat de Groene Meisjes hun enthousiasme over aquafaba ook al uitten in dit artikel: "Science man."

Noot voor de gevorderde kok, die niet met potjes of blikjes kookt. Het schijnt dat je aquafaba ook zelf kunt maken van bijvoorbeeld gedroogde kikkererwten. Kwestie van kikkererwten voorweken, koken in nieuw vocht, dit kookvocht laten indikken en afkoelen. Lijkt me ook leuk om eens te proberen. Lees hier meer over aquafaba without the can.

Eerste experiment: eiwitschuimpjes

Voor deze schuimpjes klopte manlief wat vocht van kikkererwten op met een beetje suiker. In het begin rook het nog ietsje naar kikkererwten, maar deze geur verdween al snel tijdens het opkloppen. Erg leuk om te zien wat een mooie schuimpjes je hiermee kunt maken.


Na dit geslaagde experiment zijn we het uitlekvocht van elk blik peulvruchten gaan bewaren. Wij eten graag peulvruchten, dus het werd dan ook al snel een drukke bedoening in het vriesvak. Het gebruik van het uitlekvocht van bonen (hieronder afgebeeld) wordt meestal niet aangeraden, maar ik wil dit toch graag een keer uitproberen. Omdat bonen wat sterker ruiken, ben ik erg benieuwd wat er met de smaak en geur zal gebeuren. De wetenschapper in mij is los!Tongstrelende chocolademousse

Afgelopen zondag maakte manlief deze chocolademousse van het uitlekvocht van limabonen. Hij gebruikte dit recept van justblogsvegan.

Uitlekvocht van limabonen opkloppen...

Suiker en vanille-essence erbij.

Intussen de pure chocolade au-bain-marie smelten. Als dit iets is afgekoeld, kan er cocosroom bij.

Het eiwit is zo stijfgeklopt, dat het blijft zitten als manlief de kom op de kop houdt!


Vier glazen vullen, wauw, in glazen staat het wel extra mooi!

Als je het niet perfect mengt, ontstaat een mooi gemarmerd effect...


Voor de garnering worden wat frambozen in port gedrenkt.
Het resultaat? Yum!! Wij vonden het allebei nog lekkerder, dan de traditionele chocolademousse, die ik altijd maakte. Deze mousse was mooi stevig en toch licht en luchtig... het smolt echt op je tong! Het klinkt als een reclamepraatje, behalve dat het in dit geval ook echt waar is.

Nooit meer hoeft een ei te sterven voor chocolademousse, want we hebben een winnaar! Hoera voor aquafaba! En hoera voor manlief!2 opmerkingen:

  1. Oooooh, dat je zulke mooie schuimpjes en lekker nagerecht kunt maken met het vocht van kikkererwten, ontzettend leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat bijzonder, dat wist ik echt niet! Ik ga het ook een keer proberen!
    groetjes, Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen

Heb je iets leuks toe te voegen? Gezellig! Plaats hier je reactie. Toon vervolgens aan dat je een echt mens bent (spamfilter). Tenslotte nog even geduld i.v.m. moderatie.