zondag 20 juli 2014

Zomerijsjes en een Syrisch ontbijt

Met dit warme weer kan je weinig anders doen dan ijsjes eten. Nu kopen wij bijna nooit ijs, maar sinds kort is manlief goed op dreef met home-made ijs. Zonder ijsmachine, maar wel met koelkast. Onze oude trouwe koelkast maakt overuren!

Verder leende het prachtige weer zich er uitstekend voor om eindelijk eens een Syrisch ontbijt uit een kookboek te proberen.

Zomerijsjes


Manlief wilde eens zelf ijs maken... lekker ambachtelijk en zonder e-nummers. Hij kwam terecht op de website van David Lebovitz, die wel heel bijzondere ijssoorten (bijvoorbeeld pompoenijs) maakt. En ambachtelijk is het zeker zonder ijsmachine, maar goed te doen. Eerst alle ingrediënten met de handmixer goed mixen en dan elk half uur met de staafmixer (stuk of 6 keer). De staafmixer? Ja, je leest het goed. Manlief ontdekte dat je met een staafmixer veel meer lucht in het ijs slaat


avocado-ijs met kokosrasp
Het eerste ijs maakte manlief een tijdje terug. Dit was gelijk een heel bijzondere ijssoort: avocado-ijs. Het was echt heel lekker!

Het recept staat hier.

aardbeienijs
De tweede ijssoort was traditioneler: aardbeienijs. Fantastisch ijs met een frisse smaak van yoghurt en... veel aardbeien. Het was zoooo veel lekkerder dan uit de winkel! Maar had je ook anders verwacht: er is maar liefst een heel doosje aardbeien voor gestorven. We genieten nog steeds van dit heerlijke ijs.


Klik hier voor het recept.

Het leek ons leuk om aardbeienijs met straciatella-ijs te combineren. Manlief was wel even uitgemixt, dus maakte ik vanille-ijs met echte vanillemerg. Wat is dat spul lekker en sterk van smaak: met 1/4 stokje ben je al veel guller dan de gemiddelde ijsfabrikant. Manlief heeft nog wat pure chocolade van Tony Chocolonely gehakt.


Ik heb de verhoudingen uit dit recept gebruikt.


Syrisch ontbijt


Sinds enkele weken besteden we op zondag wat extra aandacht aan het ontbijt. Je kent het wel: capuchinootje, croissantje, gekookt eitje... of een Syrisch ontbijt!

Het ontbijt uit Syrië stond al een tijdje op mijn wenslijst om te maken... nou ja, ongeveer sinds we dit prachtige kookboek kochten: World Food Cafe: snel en simpel. Ik ga het boek hier niet uitgebreid beschrijven (lees hier een recensie), maar het openslaan van een willekeurige pagina is genoeg om enthousiast aan het kokerellen te slaan!


Vandaag was het perfect weer voor zo'n Syrisch ontbijt. We maakten labneh (een soort hangop met komijn en zout), pitabroodjes (home-baked by manlief), koffie met kardemom, gegarneerd met komkommer, tomaten en olijven. Dit werd afgesloten met Turkse yoghurt met honing en (eigen inbreng) perziken.
Labneh met komijn
Kardemomkoffie: wij voegden 1/2 theelepel kardemom toe aan een grote moka express kan.

2 opmerkingen:

  1. Hmmmmm, lekker! Misschien moeten wij ook eens aan het ijsmaken gaan :-) Momenteel een boel bessen te plukken hier in Noorwegen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker bessen, die hebben wij nog niet geprobeerd. Het is een goede manier om wat langer van het fruit te kunnen genieten. (Mits je een grote diepvries hebt.)

    BeantwoordenVerwijderen

Heb je iets leuks toe te voegen? Gezellig! Plaats hier je reactie. Toon vervolgens aan dat je een echt mens bent (spamfilter). Tenslotte nog even geduld i.v.m. moderatie.