vrijdag 22 december 2017

Mijn voetafdruk: voor

Hoe groot mijn voeten zijn, weet ik wel. Maar van de grootte van mijn ecologische voetafdruk had ik niet echt een idee.

Op de blog zaailingen.com las ik een stukje over de impactcalculator. Dit is een test, die net wat uitgebreider is, dan de meeste voetafdruk testen.

Ik onderzocht mijn eigen milieu-impact en vulde de impactcalculator in aan het einde van vorig schooljaar in. Een voetafdruk "na" volgt nog.


Aanleiding

Ik mag graag blogs lezen van mensen, die milieubewust door het leven gaan. Zo stuitte ik op het het stukje milieuimpact een jaar later op de blog Zaailingen.com. De blogster, Linda, is goed bezig met het uitpluizen van allerlei zaken op milieugebied.

Het leek me aardig om eens te testen, waar ik de meeste milieuimpact maakte en waar dus winst te behalen viel om duurzamer te leven. Eigenlijk had ik wel een vermoeden...

Methode

De impactgenerator kun je vinden in het artikel bereken je eigen milieuimpact. In dit artikel staat ook uitgelegd hoe de impactcalculator tot stand is gekomen. Simpel gezegd bereken je jouw top 10 van de categorieën waarmee de gemiddelde Nederlander de meeste impact maakt. Ik vermoed, dat veel mensen het invullen van de inpactcalculator als een enorm monnikenwerk zullen ervaren... Niet als je Mijntje heet en er een freaky huishoudboekje in Excel op na houdt!

Resultaat

Ik bepaalde mijn impact in augustus over de periode januari tot augustus 2017. Mijn drukke bestaan bood destijds geen ruimte om hier een blogartikel over te schrijven. Dus ik deelde mijn resultaat in een reactie. Na wat reacties over en weer, nam ik me voor om er toch eens een stukje over te schrijven.

Ik mag graag een beetje hobby-en in Excel. Zie hieronder het resultaat. Voor wat het waard is, is mijn milieu-impact vergeleken met die van de gemiddelde Nederlander (overgenomen uit dit artikel op Zaailingen.com). Ik neem de verschillende categorieën onder de loep.


Spullen
Bij spullen moet je aangeven hoeveel geld je aan spullen uitgeeft. Dat was schrikken: mijn impact is gelijk aan die van de gemiddelde Nederlander, terwijl ik altijd driemaal nadenk voordat ik iets koop. In ons geval waren de meeste "spullen" uitgaven bij de bouwmarkt. En we hadden net een nieuwe matras en beddengoed gekocht, dat kost een hoop, dus tikt ook behoorlijk aan.

Wat ik jammer vond, is dat uitgaven aan tweedehands spullen volledig meetellen. Aan de andere kant, je betaalt daar ook minder voor, waardoor het minder zwaar meeweegt. Het was mij niet helemaal duidelijk of je je uitgaven als huishouden of als persoon moest invoeren. Dus misschien had ik alle aankopen wel door twee mogen delen.

Vlees, overig voedsel, zuivel
Voedsel is opgeplitst in drie categorieën. Bij de categorie vlees zie je bij mijn impact geen balkje staan. Ik eet geen vlees en dat scheelt enorm in mijn impact. Ondanks dat ik vreselijk veel eet, viel mijn impact voor overig voedsel mee. Interessante ontdekking: dranken zoals koffie en thee hebben bijna evenveel impact als vast voedsel.

Wonen
Mijn impact zat iets lager dan gemiddeld. We woonden natuurlijk al in een nieuwbouwhuis en verbruikten daardoor weinig energie.

Auto
Ook hier weer een categorie, waarin ik idioot veel impact maakte. We zijn niet eens op vakantie geweest! Dit resultaat kwam niet als verrassing. Ik werkte op een reisafstand van 180 km enkele reis en nam ook altijd de auto. Ik weet niet hoe ik dit anders had kunnen doen. Doordat ik slecht tegen de chaos kon van steeds weer van huis weg moeten en logeren, heb ik mezelf verwend en mijn zooi lekker in de kofferbak van de auto gegooid. Ik ben zo blij, dat ik tegenwoordig dichterbij mijn werk woon!

Vliegen
We zijn niet op vakantie geweest. Sowieso hebben we al jaren niet gevlogen en daar ben ik best content mee.

Kleding
Voor iemand, die besloten had om op kledingdieet te gaan, kocht ik toch aardig wat kleding. Helaas moest ik het aantal kledingstukken invullen en werd hier geen onderscheid tussen nieuw en kringloop gemaakt. Bijna alles was van de kringloop, behalve sokken en ondergoed van biokatoen. Maar ik mag wel wat minder kopen van mezelf.

Water
Iets onder het gemiddelde.

OV
Onder het gemiddelde, logisch, want ik gebruikte steeds de auto.

Conclusie

Ik kwam uit op 677 milieupunten. (Vraag me niet wat milieupunten precies zijn, maar zaken als CO2 en aardoppervlak zijn ook vrij abstract.) Om een idee te krijgen: dit is 72% van de impact van de gemiddelde Nederlander. En dat ondanks mijn enorme impact met autorijden (tweemaal gemiddeld) en spullen (gemiddeld).

Lager dan de gemiddelde Nederlander, is dat dan goed? Een impact van 235,1 wordt gezien als duurzaam. Ik gebruik dus drie wereldbollen.

Discussie

Heeft vergelijken zin? Vergelijken is nooit goed... Het maakt mij niet trots om onder het gemiddelde te zitten. Want mijn impact is nog steeds te groot.

Maar wat is dat eigenlijk, te groot? En kun je milieu-impact aan personen toeschrijven? Geproduceerd wordt er toch. Dit is een lastige discussie, waar ik nog pagina's over zou kunnen schrijven. Ik zou een apart blog kunnen wijden aan waarom kapitalisme evil is en de wereld naar de ondergang helpt.

En toch vind ik het goed om over dit soort zaken na te denken en keuzes te maken in mijn consumptiegedrag, waar ik enigszins achter sta.


P.S. Zoals de titel impliceert ben ik van plan om mijn impact nog eens opnieuw in te schatten op basis van mijn nieuwe woonsituatie.


4 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je alles zo secuur bijhoudt. Ik werk al met Excel maar ga dat volgend jaar eens aanscherpen. Kijken of ik na een maand of 6 een betere inschatting kan maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie! En leuk dat je het ook gaat bijhouden. Ik ga je blog volgen voor meer eco-inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om te lezen! Die calculator is inderdaad vooral geschikt voor mensen met Excelsheets, haha. Ik vind dat je best wat minder mag tellen voor tweedehands spullen en kleding, hoor. Ik zou alleen niet weten hoe we dat precies zouden moeten berekenen. Het gaat in ieder geval om het idee dat je nu weet waar je de grootste winst kan behalen. Bij mij vielen die spullen ook onverwacht veel hoger uit, dus daar ben ik aan gaan werken.

  Heb je al concrete ideeën van wat je wil gaan doen? Begrijp ik het goed dat je dichter bij je werk bent gaan wonen? Dat is al meteen flinke winst dan :)

  Ik ben wel benieuwd naar je verdere gedachten over die impact. Dat er toch wel geproduceerd wordt, vind ik te makkelijk. De maatschappij is inderdaad zeer commercieel ingericht, maar dat wil niet zeggen dat je zelf niks te zeggen hebt. Maar ja, het is ook zeker waar dat enorme bedrijven een veel groter verschil kunnen maken dan duizenden burgers die naar de kringloop en vega slager gaan. Aangezien die bedrijven en overheden vaak nog niet echt opschieten denk ik dat wij dan maar moeten laten zien wat we (niet) willen en ze stimuleren om mee te veranderen. Ik wil niet bij voorbaat al opgegeven in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank voor je uitgebreide reactie! Concreet wil ik me vooral richten op vervoer (OV/fiets i.p.v. auto) en spullen (minder kopen; tweedehands i.p.v. nieuw). We zijn inderdaad verhuisd en daardoor heb ik al een flink deel van de winst behaald. Ik ga door met veel kleine dingen, die je niet altijd in de impactcalculator terugziet. En dat is oké.

  Wat die impact betreft: ik denk niet, dat je je eigen impact los kunt zien van de maatschappij, waarin teveel wordt geproduceerd. Voor mij is dat zeker geen reden om dan maar roekeloos te consumeren. Ik ben al heel lang vegetariër en probeer niet onnodig te consumeren. Ik scherp mijn grenzen steeds meer aan en wil dat blijven doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Heb je iets leuks toe te voegen? Gezellig! Plaats hier je reactie. Toon vervolgens aan dat je een echt mens bent (spamfilter). Tenslotte nog even geduld i.v.m. moderatie.